Spa configurator

Ontdek 7 valkuilen vóór u een spa koopt

Download nu
Configureer uw droomspa

Ontdek 7 valkuilen
vóór u een spa koopt

Voornaam

Familienaam

E-mailadres

Ontdek 7 valkuilen
vóór u een spa koopt

NL FR

Mythes en feiten ontrafeld

Mensen hebben er altijd van gehouden om in het water te liggen. Generaties lang hebben we gezocht naar warmwaterbronnen om onze spieren te laten ontspannen. Van de thermale baden van het Romeinse rijk tot de exclusieve kuuroorden van de 19de eeuw in Europa, warmwaterbronnen waren het epicentrum van de rijken, een luxe om zich in te onderdompelen. Jacuzzi's zoals we ze nu kennen, bestaan ongeveer een eeuw en worden veel gebruikt door iedereen. In die tijd hebben we veel geleerd over jacuzzi's, maar we hebben ook een hoop misverstanden opgepikt. De mythes die rondzwerven over gezondheid en onderhoud van jacuzzi's zullen we tot op de bodem onderzoeken. 

 

Veel voorkomende mythes over gezondheid 


Moderne hot tubs zijn gebouwd volgens de hoogste normen van gezondheid en veiligheid. Ze zijn ontworpen om hun eigenaars te beschermen met veiligheidsvoorzieningen zoals slipvaste stappen, nauwkeurige temperatuurregelingen en geavanceerde waterbehandelingssystemen om het water schoon en veilig te houden. Natte oppervlakken zijn glad, dus wees voorzichtig bij het verplaatsen in of rondom je spa. Gebruik, in het bijzonder als je minder mobiel bent, altijd een trap en overweeg een leuning te installeren om je te helpen de hottub veilig te betreden en te verlaten.

Spa-eigenaars hebben andere zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's, waarvan vele kunnen worden voorkomen met een beetje netheid en verzorging.

 

Verbrandingsgevaar

Dit is zeker een risico voor diegenen die op zoek zijn naar een warmwaterbron. Tenzij de warmwaterbron je gekend is of als de temperatuur is gemeten en gepost, moet je voorzichtig zijn bij het betreden van een warmwaterbron. Sommige natuurlijke warmwaterbronnen zijn aangenaam warm, terwijl andere gevaarlijk heet kunnen zijn.

 

In tegenstelling tot een warmwaterbron, wordt een jacuzzi voorzien van een thermometer, die je in een oogopslag de temperatuur van het water zal vertellen. Hoewel de individuele voorkeur varieert, is een ideale temperatuur voor gezonde volwassenen meestal rond de 38°C. Een maximale watertemperatuur van 40°C wordt aanbevolen; in feite zijn de meeste moderne hot tubs specifiek ontworpen om dit niveau van warmte nooit te overschrijden.

 

Een broeihaard voor ziektes

Bij ongecontroleerde temperaturen zijn ongecontroleerde biologische processen, virussen, bacteriën of schimmels, een veel grotere zorg, zoals in een warmwaterbron, dan in de gecontroleerde omgeving van je spa. Met een spa kan je eenvoudig problemen met bacteriën voorkomen. Het verschil zit in het onderhoud: chloor of andere chemicaliën die worden gebruikt in het waterbehandelingssysteem van de spa zijn ontworpen om de meest schadelijke micro-organismen te doden. Medische aandoeningen die soms in verband worden gebracht met het gebruik van de jacuzzi omvatten zowel de ziekte van Legionnaire als folliculitis, die soms wordt aangeduid als "hot tub-uitslag." Deze ziektes kunnen worden opgelopen door blootstelling aan onzuiver water. Om het risico op blootstelling aan deze of andere ziektes te verminderen, moet je nauwgezet de aanbevelingen van je verdeler volgen voor het testen en het verzorgen van het water.

 

Jacuzzi's vermijden tijdens de zwangerschap

Het gebruik van een spa wordt afgeraden voor zwangere vrouwen in het eerste trimester, dit omdat het verhogen van de lichaamstemperatuur tot boven 38°C tijdens het eerste trimester kan leiden tot een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Zwangere vrouwen moeten altijd een arts raadplegen voordat ze een spa gaan gebruiken.

Hoe zit het met het onderhoud van een jacuzzi?

Naast mogelijke gezondheidszorgen kunnen potentiële kopers van een jacuzzi bezorgd zijn over de hoeveelheid tijd, geld en moeite die het onderhouden van een spa met zich mee brengt.

 

Geen vrije tijd meer door het onderhoud

Verre van dat. Een jacuzzi vereist wel wat noodzakelijk onderhoud: je moet de waterniveaus enkele keren per week controleren en de nodige aanpassingen uitvoeren. Je zal af en toe het water moeten veranderen - meestal om de drie of vier maanden, maar als je het FreshWater-zoutwatersysteem van HotSpring Spas gebruikt, moet het water slechts eenmaal per jaar worden ververst. Natuurlijk moet je de filters af en toe vervangen en eventuele andere onderhouds- of servicekwesties bijwonen. Als je een jacuzzi van hoge kwaliteit bezit, mag dit alles niet leiden tot een aanzienlijke investering van je tijd.

 

Een hoge elektriciteitsrekening

Een jacuzzi wordt verwarmd met behulp van elektriciteit, dus ja, de elektriciteitsrekening zal verhogen bij gebruik. Een goedkope spa met een inefficiënte motor en onvoldoende isolatie vergt veel vermogen om het water op een constante temperatuur te houden, waardoor de maandelijkse elektriciteitsrekening veel harder stijgt. Als je echter investeert in een hoogwaardige jacuzzi met een bodem en effectieve isolatie, zal de toename van de factuur een stuk minder dramatisch zijn. Hightech schuim-spray isolatie vormt een uitstekende thermische afdichting tussen de zijkanten van de kuip en de omgeving. Als je de jacuzzi bedekt met een hoogwaardige geïsoleerde hoes, wordt de jacuzzi aan alle kanten beschermd tegen warmteverlies. Je verliest heel weinig warmte wanneer de spa niet in gebruik is, wat betekent dat je heel weinig elektriciteit gebruikt om het water warm te houden. Een goedgemaakte premium jacuzzi met een goede isolatie kost je ongeveer 1 euro per dag. Dat is veel minder dan een maandelijks wellness-arrangement.

Pikkende ogen door het chloor

 Chloor is een krachtige chemische stof, zonder twijfel. Daarom wordt het gebruikt om bacteriën en andere verontreinigende stoffen in jacuzzi's en zwembaden te doden. Chloor kan oogirritatie of huiduitslag veroorzaken, vooral bij gebruik op ongepaste niveaus. Voor chloorgevoelige personen bestaan alternatieven, zoals een waterbehandelingssysteem dat zacht zout water gebruikt. Als de jacuzzi je ogen brandt, is het echter mogelijk dat niet het chloor, maar de pH-waarden mogelijk niet in balans zijn. Als het water in de jacuzzi te basisch of te zuur is, kunnen de dampen de ogen doen prikken. Het bewaken van de pH-waarde en het zo nodig bijstellen kan elk onplezierig gevoel voorkomen.

 

Chloortabletten voor een zwembad kan ook in de jacuzzi

Terwijl zwembaden en spa's vaak beiden chloor gebruiken om het water schoon en fris te houden, zijn de verhoudingen anders. Het gebruik van chloortabletten voor zwembaden zal resulteren in onjuiste chloorniveaus en PH-waarden in je jacuzzi. Gebruik alleen producten die speciaal ontworpen zijn voor je jacuzzi.

 

Het water stinkt naar chloor

Als je chloor gebruikt om het water in de jacuzzi schoon te houden, kan je mogelijk een zwakke chemische geur in de lucht waarnemen. Als de chloorgeur erg sterk en scherp is, is er waarschijnlijk een andere oorzaak: bij chloorverbindingen met stikstof of ammoniak vormt het een verbinding die chlooramine wordt genoemd. Chloramine heeft een schadelijke geur en kan je ogen doen branden; het is geen graag geziene gast in de jacuzzi. De stikstof of ammoniak kan op verschillende manieren in de jacuzzi worden ingebracht. Urine is een waarschijnlijke boosdoener, dus zorg ervoor dat iedereen die de spa gebruikt, de regels voor basishandelingen en hygiëne kan volgen.

 

Hier komt het allemaal op neer: als je je jacuzzi op zorgvuldige wijze gebruikt en de aanbevelingen van je vertrouwde lokale dealer opvolgt, zal de jacuzzi jarenlang een veilige en betrouwbare bron van grote vreugde zijn voor jou en je gezin. Als je nog andere vragen hebt, neem dan een kijkje in de informatie op onze website.

Spa
configurator® spa

Vind een
dealer

Gratis brochure
downloaden

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontdek onze modellen

Alle voordelen die HotSpring® ons uitlegde, zijn ook uitgekomen

Ontdek alle verhalen

Ontvang onze nieuwsbrief